KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ - REZAN HAS MÜZESİ
“ULUSLARARASI BONCUK VE BONCUK İŞLEME SANATI KONFERANSI’NA” EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Geçtiğimiz sezon önemli sergiler ile açılışını gerçekleştiren Kadir Has Üniversitesi-Rezan Has Müzesi, 22-25 Kasım 2007 tarihleri arasında “Uluslararası Boncuk ve Boncuk İşleme Sanatı Konferansı’na” ev sahipliği yaparak yeni sezona merhaba diyor.
Kadir Has Üniversitesi ve Rezan Has Müzesi; boncuk tarihinin ve boncuk işleme sanatının irdelendiği konferanslara, boncuk yapımı ile ilgili atölye çalışmalarına, sanatçıların boncuklarını satabileceği boncuk pazarına ve Anadolu boncukları ile modern boncuklardan oluşan iki ayrı sergiye ev sahipliği yapıyor. Binlerce yıldan beri süslenmek için kullanılmasının yanısıra, dini amaçlar ve ticaret ile insanlık tarihinin bir parçası olan boncuğa, dünyada ve ülkemizde ilginin artması ve boncuk sanatının inanılmaz bir ivme kazanması böyle bir konferansın ülkemize getirilmesinin en büyük nedenini oluşturuyor.
AKADEMİK SUNUMLAR:
Akademik programın teması “Boncuk ve Boncuk İşleme Sanatına Evrensel Bakış”; tarihten üretime ve ticarete, takı olarak kullanıma kadar boncuğun uygarlık tarihindeki yerinin irdelendiği ve boncuk işleme sanatının gelişiminin ve yeni tekniklerin tartışılacağı iki konferans dizisi; günümüz boncuğunun yanı sıra bin yıllar önceki boncuk ve değişik kültürlerde boncuğa yüklenen değerler üzerine konusunda uzman, birçok ülkeden konuşmacıların katılımı ile gerçekleştiriliyor. Davetli konuşmacıların listesine ve konuşma konularına www.istanbul-boncuk.org web sayfasından ulaşmak mümkün.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI:
Boncuk ve Boncuk İşleme Sanatı Konferansı süresince, konusunda uzmanlaşmış yerli ve yabancı 35 eğitmen tarafından verilecek olan çeşitli malzeme ve teknikleri içeren, değişik beceri seviyesine hitap eden 59 uygulamalı eğitim semineri bulunmaktadır. Bu eğitimlerde sıcak cam tekniği ile cam boncuk yapımı, kum boncuk ile boncuk işleme tekniği, metal kil tekniği, tel teknikleri, keçe ile takı yapımı, mine tekniği ve birçok değişik teknik öğretilecektir. Tüm gün sürecek olan uygulamalı seminer programlarına, basvurular www.istanbul-boncuk.org sitesinden direkt olarak yapılabilir.
BONCUK PAZARI :
Konferans ile bağlantılı olarak Kadir Has Üniversitesi’nde, dünyanın her yerinden gelecek boncuk sanatçılarının ve ustalarının eserlerinin sergileneceği renkli bir boncuk pazarı konferans süresince geç saatlere kadar açık olacaktır. 22-25 Kasım 2007 tarihleri arasında ilk iki gün sadece konferans katılımcılarına açık olacak boncuk pazarı, 24 ve 25 Kasım tarihlerinde halka açık olarak devam edecektir.
SERGİLER:
Kadir Has Üniversitesi, Rezan Has Müzesi, konferans boyunca Gönül Paksoy’un özel boncuk koleksiyonuna ev sahipliği yapacak. M.Ö.11. yüzyıldan günümüze değin boncukların sanatseverlerle buluşacağı sergide, deniz kabuğu, kemik, cam, taş ve pişmiş toprak gibi çeşitli malzemeden yapılmış boncukların yanı sıra Paksoy’un tasarımları da yer alacak.
Kadir Has Sanat Galerisi’nde ise uluslararası cam boncuk ustaları birliğinin ve Arizona Boncuk Müzesi’nin hazırladığı “Trajectories” adlı sergi yer alacak. 67 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi aralık ayı sonuna kadar sürecek.
Ayrıca Kadir Has Vakfı da Arkeoloji Müzesi’nde 23 Kasım 2007, Cuma günü açılışı yapılacak olan “Boncuk, Güç, Din ve Güzellik” isimli serginin sponsorluğunu üstlenecek. Kadir Has Vakfı daha önce hiç teşhir edilmemiş boncuk ve boncuk temalı buluntuların sergilenmesini sağlayarak her zamanki gibi kültüre destek vermeye devam ettiğini bir kez daha gösteriyor.
“Uluslararası Boncuk ve Boncuk İşleme Sanatı Konferansı”; 22–25 Kasım 2007 tarihleri arasında, Kadir Has Üniversitesi ve Rezan Has Müzesi, Kadir Has Kampüsü’nde gerçekleşecek.
Ayrıntılı bilgi için www.istanbul-boncuk.org sitesinden yararlanabilirsiniz.
Bilgi için: Ayça Genç (0532) 780 93 62
(0212) 533 65 32 / 495
Zeynep Culha zeynepculha@rhm.org.tr
Simge Çelik Atasoy simgecelik@rhm.org.tr |